CrossFit Blessures: Alles wat je moet weten over schouderklachten

Bas Koningsveld

·

07/07/2023


Ben jij een fanatieke CrossFit atleet? Dan ben je vast bekend met de uitdagende en intense trainingen die deze populaire sport met zich meebrengt.

Ben jij een fanatieke CrossFit atleet? Dan ben je vast bekend met de uitdagende en intense trainingen die deze populaire sport met zich meebrengt. Hoewel CrossFit een geweldige manier is om je kracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid te verbeteren, kan het ook leiden tot letsel, vooral in de schouders. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende schouderletsels bij CrossFitters, leggen we uit hoe je het risico op blessure zo klein mogelijk kunnen maken en bieden we waardevolle tips om veilig en blessurevrij je WOD te kunnen blijven uitvoeren. Of je nu een beginnende crossfitter bent of een doorgewinterde crossfitter, dit artikel is de moeite waard om te lezen als je jouw CrossFit-prestaties naar een hoger niveau wilt tillen.

Wat zijn de 3 meest voorkomende blessures bij CrossFit?

Blessures komen helaas voor bij elke vorm van lichamelijke activiteit, en CrossFit is daarop geen uitzondering. Bij CrossFit is schouderletsel een veelvoorkomend probleem. De drie meest voorkomende schouderklachten bij CrossFit zijn: Rotator cuff tendinitis: een overbelasting van de pezen van de rotator cuff die pijn veroorzaakt in de schouder bij bovenhandse bewegingen zoals een press, en liggen op de schouder.

Schouderinstabiliteit: een aandoening die pijn, een gevoel van instabiliteit in de schouder en beperkte bewegingsvrijheid veroorzaakt. Impingement syndroom: waarbij de spieren en pezen in de schouder bekneld raken tussen de botten, wat kan leiden tot pijn en een verminderde bewegingsvrijheid.

Hoe beïnvloeden schouderblessures je training?

Een letsel kan een negatieve invloed hebben op je CrossFit-training. Ze kunnen pijn veroorzaken, je bewegingsbereik beperken en je kracht en stabiliteit verminderen. Als je last hebt van schouderpijn, kan het moeilijk zijn om oefeningen uit te voeren die de schouder belasten, zoals overhead presses, squats en snatches. Dit kan je trainingsprestaties belemmeren en je progressie beperken.

Welke rol speelt krachttraining bij het voorkomen van blessures?

Krachttraining speelt een cruciale rol bij het voorkomen van geblesseerd raken tijdens een CrossFit training. Door het versterken van de spieren rondom de schouder, zoals de rotator cuff-spieren en de spieren van het schouderblad, kun je de stabiliteit van de schouders verbeteren. Dit vermindert de kans op het aantal letsels en helpt je om veilig en effectief te trainen. Zorg ervoor dat je een goede techniek hanteert tijdens het uitvoeren van oefeningen en bouw de intensiteit en gewichten geleidelijk op om zo fitter te zijn en overbelasting te voorkomen.

Hoe kun je schouderklachten bij CrossFit voorkomen?

SOA_Pfotografie_DSC_3160_c81ccdce3a.jpeg

Het voorkomen van schouderletsel bij CrossFit begint met het nemen van preventieve maatregelen. Hier zijn enkele belangrijke tips: Werk aan je mobiliteit: Zorg ervoor dat je voldoende mobiliteit hebt in je schouders en andere gewrichten. Besteed aandacht aan stretching en mobilisatieoefeningen om de flexibiliteit te verbeteren. Versterk de juiste spieren: Richt je op het versterken van de spieren die betrokken zijn bij het stabiliseren van de schouder, zoals de rotator cuff-spieren en de spieren van het schouderblad. Doseren en veiliger trainen: Luister altijd naar je lichaam en vermijd het snel verhogen van het gewicht of het aantal herhalingen. Bouw geleidelijk op en werk aan een goede techniek om blessures te voorkomen.

Wat zijn de beste oefeningen om de schouders te versterken?

Om je schouders te versterken en letsels te voorkomen, zijn er verschillende effectieve oefeningen die je kunt opnemen in je trainingsroutine. Enkele voorbeelden zijn: Scapulaire stabilisatieoefeningen: Deze oefeningen richten zich op het versterken van de spieren rondom het schouderblad, waardoor stabiliteit en mobiliteit worden verbeterd. Rotator cuff-oefeningen: Oefeningen waarbij het versterken van de rotator cuff-spieren helpen bij het stabiliseren van de schouder en verminderen het risico op letsels. Mobilisatieoefeningen voor het gewricht: Deze oefeningen helpen bij het vergroten of het onderhouden van je mobiliteit in de schouder en zorgen ervoor dat de schouderkop voldoende ruimte heeft om vrij te bewegen.

Hoe belangrijk is mobiliteit en stabiliteit voor het voorkomen van blessures?

Mobiliteit en stabiliteit spelen een cruciale rol bij het voorkomen van letsels bij CrossFit. Een goede mobiliteit zorgt ervoor dat je het volledige bewegingsbereik kunt gebruiken tijdens oefeningen en voorkomt overbelasting van de gewrichten. Stabiliteit is essentieel voor het handhaven van een goede lichaamshouding en het voorkomen van ongewenste bewegingen die blessures kunnen veroorzaken. Door te werken aan je mobiliteit en stabiliteit, kun je blessures voorkomen en de algehele prestaties verbeteren en de complexe bewegingen juist uitvoeren.

Hoe kun je een schouderblessure behandelen en herstellen?

Als je toch een schouderletsel oploopt tijdens het CrossFitten, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Rust, ijs, compressie en elevatie (RICE) kunnen in de beginfase van de blessure nuttig zijn om pijn en ontsteking te verminderen. Daarnaast kan het raadplegen van een medisch professional, zoals een fysiotherapeut of chiropractor, je helpen bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het opstellen van een behandelplan. Dit kan bestaan uit manuele therapie, therapeutische oefeningen en andere technieken om de kracht, stabiliteit en mobiliteit van je schouder te verbeteren.

De rol van een fysiotherapeut bij blessurepreventie en -behandeling

Een fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van schouderletsel bij Cross-Fit. Door samen te werken met een fysiotherapeut kun je een individueel revalidatieplan opstellen dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften en doelen. Een fysiotherapeut kan je begeleiden bij het verbeteren van je mobiliteit, het versterken van de juiste spieren en het aanpassen van je trainingsprogramma om schade te voorkomen. Bovendien kunnen ze je ook helpen bij het behandelen van bestaande blessures en het bevorderen van een snel en effectief herstel.

Hoe kun je je schouders gezond houden?

Naast het nemen van preventieve maatregelen en het werken met een fysiotherapeut, zijn er nog enkele belangrijke aspecten om je schouders gezond te houden tijdens het CrossFitten. Enkele tips zijn: Luister naar je lichaam: Negeer geen pijnklachten of ongemak in je schouders. Luister naar je lichaam en geef jezelf voldoende rust tussen de trainingssessies om te herstellen.  Werk aan je mobiliteit: Besteed regelmatig tijd aan het verbeteren en onderhouden van de mobiliteit van je schouders. Stretching en mobilisatieoefeningen kunnen hierbij helpen. Let op je techniek: Zorg ervoor dat je tijdens het uitvoeren van oefeningen een goede techniek gebruikt. Vermijd het snel verhogen van het gewicht en zorg ervoor dat je de bewegingen correct en gecontroleerd uitvoert.

Conclusie: Blijf blessurevrij en geniet van je CrossFit-ervaring

Het voorkomen van letsel bij CrossFit is essentieel om optimaal te kunnen presteren en langdurig van deze sport te kunnen genieten. Door het nemen van preventieve maatregelen, het werken aan je mobiliteit en stabiliteit, het versterken van de juiste spieren en het luisteren naar je lichaam, kun je het risico op schouderletsel aanzienlijk verminderen. Bovendien kan samenwerken met een fysiotherapeut je helpen bij het fit blijven, en het optimaliseren van je trainingsprogramma. Onthoud de volgende belangrijke punten om blessurevrij te blijven tijdens het CrossFitten: Zorg voor een goede techniek tijdens het uitvoeren van oefeningen. Versterk de spieren rondom het schoudergewricht, zoals de rotator cuff spieren en de spieren van het schouderblad. Werk aan je mobiliteit en stabiliteit om het volledige bewegingsbereik te behouden. Neem voldoende rust en hersteltijd om zo de workout of the day beter te doseren en veiliger te trainen Raadpleeg een medisch professional als je last hebt van aanhoudende schouderklachten. Met de juiste aanpak kun je genieten van een blessurevrije CrossFit-ervaring en blijven werken aan je fitnessdoelen. Veiligheid en gezondheid staan voorop, dus wees verstandig en bouw je workout of the day op een verantwoorde manier op. Voorkomen is beter dan genezen! 

Blijf trainen, blijf gemotiveerd en geniet van de voordelen van CrossFit terwijl je je schouders gezond en sterk houdt!

Lees meer

Alle artikelen